Legyen a vendégünk és térjen be hozzánk máskor is!

9400 Sopron, Széchenyi tér 12. | Tel.: +36 99 316 839 | info@perkovatz.hu
Hétfő 11:00-22:00 | Kedd-Csütörtök 11:00-23:00 | Péntek-Szombat 11:00-24:00 | Vasárnap 11:00-22:00

Baráti kör

A Perkovátz-Ház Baráti Köre bemutatkozás és program

 

Célja a XX. század viharaiban kettészakadt szülőföldünk értékeinek megőrzése és - a magyar, német, horvát anyanyelvű közös hagyományaira építve -, azok gyarapítása. Tagjai meggyőződéssel vallják: az itt élők teremtette méltán Európa-hírű közös kultúránk megőrzése és gyarapítása csak is a szilárd identitású, azonos értékrendű közösség képes. Az erős közösség építőkövei pedig a szintén szilárd értékrendű családok, melyek csak akkor lesznek sikeresek, ha képesek felismerni a múlt üzeneteit.  

 

Bővebben...

Fraknói gyalogtúra

2019. május 11. (szombat):

 

Részvételi-díj: 1.900,- Ft/fő

Jelentkezési határidő: 2019. április 30.

 

Az egykor volt Sopron-vármegyei hagyományt felelevenítve 2004. óta minden évben a Madarak és fák napjához kapcsolódó túránk előzménye, hogy őseink évente a Fraknói vár fölött magasodó Szent Rozáliának szentelt kápolnához zarándokoltak imádkozni, kérve a szentet, óvja meg őket - és főként a megélhetésüket biztosító szőlős kertjeiket - a ragályos betegségektől.. Az elmúlt években a résztvevők száma 400-500 fő, folyamatosan gyarapszik. 

 

A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják!

 

Kvízjáték a Perkovátz-Házban

 

Húsz éves hagyomány a Perkovátz-Ház kvíz játéka, melyet 2004. óta baráti körünk szervez. A 18 fordulóból álló, fordulónként 50 kérdést tartalmazó játékon kéthetente 150-170 résztvevőt köszönthetünk. Az összegyűlt kérdések száma meghaladja a 10.000-et, melyekből a Baráti Kör az ifjúság számára válogatást készül kiadni. A 2018. április 10-ei játékunkról készült összeállítás megtekinthető az interneten:

Újra együtt naptár

 

A baráti kör legfontosabb feladatának az ifjúság nevelését tekinti: felhívni az új generáció figyelmét közös értékeinkre, megőrzésük fontosságára. Ennek jegyében adja ki és juttatja el  ̶  lehetőségeihez mérten évente  ̶  a diákoknak az egykor volt Sopron vármegye iskoláiba az „Újra együtt!” „Wieder zusammen!”  „Ponovo zajedno!” című naptárát. 2019-ben a nemrég elhunyt Kubinszky Mihály professzorra, Sopron város díszpolgárára, baráti körünk tagjára emlékezünk: az általa 2004-ben szerkesztett első kiadványunk aktualizált reprint kiadását tervezzük megjelentetni. Válogatás első naptárunk képeiből:

 

        

Kőbe vésett hazaszeretet - Legyen betűje Széchenyi szobrán!

 

A leghűségesebb város tisztelegve Széchenyi emléke előtt, soproni szobrán magyarul, németül, horvátul és angolul kőbe véseti a hazaszeretetről vallott gondolatát.

A hazaszeretet azon szent láng, melyért, bármily gyermeki érzelemnek gúnyolják is azt a világ hidegen számító cosmopolitái, nincs mit pirulnunk, mert legtöbb magasztos cselekedet mégis innen vette, innen veszi, és innen fogja venni a földön eredetét.

                                                                     (részlet Széchenyi 1846-os akadémiai beszédéből)

Célunk Széchenyi szellemén keresztül felhívni mindannyiunk figyelmét a hazaszeretet fontosságára, amit  betűvédnökségi programunkon keresztül kívánunk elérni.

Legyen Ön is a hazaszeretet szent lángjának védelmezője, a 870 aranyozott betű egyikének őrzője, a betű védnöke!

Bővebb információért kattintson a : www.szechenyiszobor.hu honlapunkra! 

 

 

Otthonról ismét hazamegyünk - Kopjafa állítás a Hargitán - TERVEZETT PROGRAM!

2019. június 14-23. (péntek-vasárnap):

 

Tíz napos körutazás 2019. június 14 – június 23. között fedélzeti bárral felszerelt autóbusszal a Mikóbusz közreműködésével, ellátás félpanzióval

 

Bővebben...

 

PROGRAM:

1. nap június 14. péntek Sopron - Máriaradna - Déva – Szállás: Torockó

2. nap június 15. szombat Székelykő meghódítása Székelykeresztúr felől. Szállás: Torockó

3. nap június 16. vasárnap Fogarasi havasok, Transzfogarasi autóút, Fekete-tó. Szállás: Brassó

4. nap június 17. hétfő Törcsvár és Brassó. Szállás: Brassó

5. nap június 18. kedd Brassó – Sepsiszentgyörgy – Ívó. Szállás: Ivó

6. nap június 19. szerda pihenés, a kopjafa állítási ünnepség előkészítése. Szállás: Ivó

7. nap június 20. csütörtök Kopjafaállítás a Madarasi Hargitán

8. nap június 21. péntek rövid megállókkal utazás Kalotaszentkirályra. Szállás: Kalotaszentkirály

9. nap június 22. szombat Barangolás a Bihari érchegységben: a Révi szoros.   Szállás: Kalotaszentkirály

10. nap június 23. vasárnap utazás haza, közben szabadprogram, fakultatív ebéd  Nagyvárad belvárosában

Részvételi díj: 155.000,- Ft/fő, foglaló: 28.000,- Ft/fő

Az ár magában foglalja az utazás, a fedélzeten fogyasztott csapolt sör, a szállás és a félpanziós ellátás költségét, nem tartalmaz biztosítás költségét. Csoportos biztosítás köthető.

Költőpénz belépőjegyekre kb. 20.000,- Ft/fő.

 

A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják!

 

  

Széchenyi István megemlékezés és koszorúzás - TERVEZETT PROGRAM!

2019. szeptember 21. (szombat), Sopron:

 

Gróf Széchenyi István 228. születésnapján mi is részt veszünk az ünnepségen: előreláthatóan 14.00-kor baráti körünk is elhelyezi koszorúját a legnagyobb magyar soproni szobránál (Széchenyi tér).

 

A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják!

 

    

II. Nemzettudat és Nemzeti Identitás Konferencia - TERVEZETT PROGRAM!

2019. szeptember 28. (szombat):

 

A „Kőbe vésett hazaszeretet - Legyen betűje Széchenyi szobrán!” program és az I. Nemzettudat és Nemzeti Identitás Konferencia szerves folytatása. A Széchenyi Társasággal közösen szervezett program kidolgozása folyamatban van, várhatóan június végére készül el. (Előzmények: www.szechenyiszobor.hu, A leghűségesebb város tisztelegve Széchenyi emléke előtt, a legnagyobb magyar 225. születésnapján soproni szobrán magyarul, németül, horvátul és angolul kőbe vésette a hazaszeretetről vallott gondolatát: „A hazaszeretet azon szent láng, melyért, bármily gyermeki érzelemnek gúnyolják is azt a világ hidegen számító cosmopolitái, nincs mit pirulnunk, mert legtöbb magasztos cselekedet mégis innen vette, innen veszi, és innen fogja venni a földön eredetét.” (részlet Széchenyi 1846-os akadémiai beszédéből) Célunk Széchenyi szellemén keresztül felhívni mindannyiunk figyelmét a hazaszeretet fontosságára, amit betűvédnökségi programunkon keresztül kívánunk elérni, melyben már több mint 400 védnököt köszönthetünk.

Legyen Ön is a hazaszeretet szent lángjának védelmezője, a 870 aranyozott betű egyikének őrzője, a betű védnöke!

 

(https://felvidek.ma/2017/09/konferencia-a-nemzettudatrol-es-nemzeti-identitasrol-sopronban/)

 

A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják!

 

    

Márton-napi mulatság - TERVEZETT PROGRAM!

2019. november 9. (szombat), Sopron, Perkovátz-Ház:

 

Márton-napi mulatság az újbor jegyében 18.00 órai kezdettel a Perkovátz-Házban: a hagyományos liba-vacsorával egybekötött táncos-zenés vigasság bemutatja a Sopron-ruszti Borvidék híres nedűit. Előzetes jelentkezés, asztalfoglalás szükséges! Részvétel-díj: 6.800,- Ft/fő.

 

A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják!

 

    

Adventi koszorúk szülőföldünk központjaiba - TERVEZETT PROGRAM!

2019. november 29. és 30. (péntek és szombat):

 

Az ünnepváró programot 2004. óta szervezi a baráti kör. A soproni civil szervezetek képviselőivel együtt egy-egy adventi koszorú képében elvisszük Sopron város ünnepváró jókívánságait szülőföldünk központjaiba, s adjuk át az ott székelő polgármesternek. Az adventi koszorúk, a kezdetektől fogva, kis táblával ellátva, magyarul, németül és horvátul köszöntik a velünk együtt élő testvéreinket: „Adventi koszorúnk a szeretet melegét küldi a határokon túl élő testvéreinknek és a velük együtt élő népeknek is”

(Idén november 29-én, pénteken: Sopron, Ruszt, Kismarton, Nagymarton, Felsőpulya és Csepreg városokba, majd november 30-án, szombaton: Fertőszentmiklós, Fertőd, Kapuvár, Csorna és Beled településekre utazunk.)

 

A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják!

 

            

Hanság túra

2019. április 6. (szombat):

 

Egy napos autóbuszos kirándulás Kapuvárra és a Hanságba

 

Borsodi Tamás Kapuvár címzetes főjegyzője úr, tagtársunk szervezésében.

Részvételi-díj 5.800,- Ft/fő

 

Bővebben...

 

PROGRAM:

8.00 Indulás a Perkovátz-Ház elől

9.30 Kapuvár – Rábaközi Múzeum

11.00 Öntésmajor – Hanság Élővilága Kiállítás

13.00 Utazás a Hanság-főcsatornához – séta a Báró Berg Gusztáv hídhoz és a mosontarcsai (andaui) Menekülők hídjának megtekintése

15.00 Osli betérünk a Mosolygó Szűzanya kegytemplomába

16.00 Agapé

18.30 Utazás haza Sopronba

 

A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják!

 

    

„Végül is ketten maradnak, Isten és a bor” - Hamvas Napok Balatonfüreden

2019. március 22-24. (péntek-vasárnap): „Végül is ketten maradnak, Isten és a bor”

- Hamvas Napok Balatonfüreden

 

Gabnai Sándor Balatonfüred evangélikus lelkésze tagtársunk szervezésében

 

Bővebben...

 

Utazás egyénileg.

Szállás félpanzióval (büfé reggeli és vacsora) a Balaton parton, a Hotel Margaréta WELLNESS & SPA családias vízparti szállodában.

 

1. nap: március 22. péntek

Érkezés egyénileg. Találkozás a szállodában 14.00-kor.15.00-kor Hamvas napok díjátadója az Anna Grand Hotelben. 16.00-kor megemlékezés Hamvas Béláról a Tagore sétányon. 17.00-kor a Bach mindenkinek Fesztivál keretében zongora és kamara koncert az Evangélikus templomban. 19.30-kor vacsora a szállodában.

 

2. nap: március 23. szombat

8.00-kor reggeli. 9.00-kor Gabnai Sándor barátunk, a balatonfüredi evangélikus lelkész vezetésével, séta keretében ismerkedés a partmenti és a reformkori városrésszel. 11.00-kor irodalmi délelőtt a Bergmann cukrászdában. 13.00-kor borkóstolós könnyű ebéd a Figula Pincészetben (fakultatív program: kb. 6.000,- Ft/fő). Ebéd után felsővárosi séta Gabnai Sándorral. Kora estétől szabad program, ill. pihenés a szálloda kitűnő wellness részlegében.

Vacsora 19.30-kor a szállodában.

 

3. nap: március 24. vasárnap

Reggeli a szállodában, majd lehetőség 9.00-kor az evangélikus templomban és a katolikus templomban,

9.30-kor a református templomban részt venni az istentiszteleten, ill. a misén.

Utazás haza egyénileg.

 

A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják!

 

    

Tőzike virágzás Répceszemerén

2019. március 15. (péntek): Tőzike virágzás Répceszemerén

MEGHÍVÓ!

Szeretettel meghívom a Perkovátz Ház Baráti Kör tisztelt tagjait
egy kirándulásra a Csáfordi Kerekerdőbe Tőzike virágzás megtekintésére.

Találkozás: 2018. március 15-én 13.00 órakor
Répceszemerén Fő utca 34. a Kultúrházban
.

 

Indulás gyalogosan a Csáfordi Kerekerdőbe, kb. 3 km, kb. 1 óra séta.

Séta a Csáfordi Kerekerdőben a Tőzike tanösvényen: kb. 1 km, kb. 1 óra séta.

Visszaút Répceszemerére: kb. 3 km, kb. 1 óra séta.

A túra után (kb. 16 órakor) klubunkban forró teával és harapnivalóval várjuk a túrán résztvevőket. Akinek hosszú lenne a túra, saját járművén elmehet a Tőzike tanösvény csáfordi kezdetéig. Ott csak az erdei sétát kellene megtennie.

A túra könnyedén teljesíthető, bejártuk az utat, kipróbáltuk 70-es 80-as örökifjakkal. A túrához nedvességálló lábbeli, meleg ruha, némi útravaló jókedv és vándorbot szükséges. Aki az otthonmaradtakkal is meg akarja osztani élményét, hozzon fényképezőgépet.

 

Az időjárásról és az esetleges árvízről indulás előtt célszerű érdeklődni a fenti elérhetőségen. Várunk Benneteket szeretettel egy kellemes délutáni kirándulásra!

Répceszemere, 2019. március 5.

Üdvözlettel:

Radics László
polgármester

 

A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják!

 

 

HŰSÉG A NEMZETHEZ – HŰSÉG A SZÜLŐFÖLDHÖZ konferencia

2019. március 2. (szombat), Sopron - Liszt Ferenc Kulturális Központ

 

Szervezők: Széchenyi Társaság és Perkovátz-Ház Baráti Köre

8:30 Regisztráció

9.00 Üdvözlő szavak:

dr. Fodor Tamás, Sopron MJV polgármestere

dr. Nagy Andor, Magyarország bécsi nagykövete

Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség helyettes-államtitkára

Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének gasztronómiai alelnöke

Rubovszky András, a Széchenyi Társaság főtitkára

Perkovátz Tamás, a Perkovátz-Ház Baráti Köre elnöke

9.30 Előadás: Maróth Miklós egyetemi tanár, az MTA rendes tagja, Budapest:

Az európai kulturális örökség alapja a kereszténység

10.00 Előadás: Déry Attila építészmérnök, egyetemi magántanár, Budapest:

Az Osztrák-Magyar Monarchia építészeti emlékei

10.30 Előadás: Brummer Krisztián jogász, politológus, a KÉSZ Soproni Csoportjának elnöke:

„Itt élned, halnod kell.” – gondolatok a szülőföldhöz való tartozás kihívásairól

11.00 Kávészünet

11.30 Előadás: Jánoska Ferenc egyetemi docens, Soproni Egyetem:

A selmeci hagyományok az Erdőmérnöki Karon

12.00 Előadás: Perkovátz Tamás, a Perkovátz-Ház Baráti Köre elnöke:

Sopron – Szülőföldünk értéke közösségünk ereje

12.30 Zárszó

13.00 Ebéd a Perkovátz-Ház vendéglőben

15.00 Fakultatív program: vezetéses látogatás az 1989-es határnyitás helyszínén (autóbusszal) Indulás a Perkovátz-Ház elől

17.00 Visszaérkezés Sopronba

19.00 Gálavacsora és bál

A konferencia nyilvános, a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Regisztrálni a sopronkonf@gmail.com e-mail címen lehet.

További információ: www.szechenyitarsasag.hu és www.perkovatz.hu/barati-kor

A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják!

 

Sokak kívánságára elkészítettük a Hűség a Nemzethez - Hűség a szülőföldhöz Konferenciánk
videó felvételeinek előadónkénti bontását és feltettük az előadók engedélyével a youtube-ra:
az érdeklődő csupán beüti a "Hűség a nemzethez - Hűség a szülőföldhöz" szöveget a keresőbe
és máris megtalálja.

Fogadják szeretettel!

Perkovátz Tamás


1/6. Üdvözlő szavak:
      Rubovszky András, a szervező Széchenyi Társaság főtitkára 
       Dr. Fodor Tamás, Sopron MJV polgármestere, a konferencia védnöke
       Dr. Nagy Andor, Magyarország bécsi nagykövete, a konferencia fővédnöke
       Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség helyettes-államtitkára, a konferencia fővédnöke                                       
       Perkovátz Tamás, a szervező Perkovátz-Ház Baráti Köre elnöke
       https://www.youtube.com/watch?v=dr5MqNEW7HY

2/6. Maróth Miklós egyetemi tanár, az MTA rendes tagja, Budapest:      
       Az európai kulturális örökség alapja a kereszténység című előadása
       https://www.youtube.com/watch?v=QBMTPe9b9mI

3/6. Déry Attila építészmérnök, egyetemi magántanár, Budapest:
      Az Osztrák-Magyar Monarchia építészeti emlékei című előadása
      https://www.youtube.com/watch?v=8fkYBrwzER0

4/6. Dr. Brummer Krisztián jogász, politológus, a KÉSZ Soproni Csoportjának elnöke:
      Itt élned, halnod kell.” – gondolatok a szülőföldhöz való tartozás kihívásairól című előadása
      https://www.youtube.com/watch?v=nfsYBEQIqj0

5/6. Dr. Jánoska Ferenc egyetemi docens, Soproni Egyetem:
      A selmeci hagyományok az Erdőmérnöki Karon című előadása
      https://www.youtube.com/watch?v=6ocNnHNdv_A

6/6. Perkovátz Tamás, a Perkovátz-Ház Baráti Köre elnöke:
     
Sopron- Szülőföldünk értéke közösségünk ereje című előadása
       https://www.youtube.com/watch?v=LVTqL0RgVcM

 

  

  

Fraknói gyalogtúra 2018

Baráti körünk minden évben ősi Sopron vármegyei hagyományt elevenít fel a program megszervezésével: emlékezteti a résztvevőket arra a zarándoklatra, amikor is az itt élők tavasszal felkerekedtek és felkeresték az 1670-ben épült Szent Rozáliának szentelt kápolnát, és kérték a Szent közbenjárását a ragályos betegségek elkerüléséért. 

Bővebb információért kattinson ide.

Fraknói Gyalogtúra 2018

Fraknói Gyalogtúra 2018 plakát

Fraknói Gyalogtúra 2018 térkép útvonalakkal

 

Csíksomlyói Zarándoklat 2015

A Perkovátz-Ház Baráti Köre és a Szent Pál Katolikus Szakkollégium hallgatói közös programsorozatának záróakkordjaként ellátogattunk a székelyföldi Lövétére, ahonnan két napos Zarándoklat után érkeztünk a Csíksomlyói Búcsúra.

 

10 éves a Baráti Kör

A Perkovátz-Ház Baráti Köre a fennállásának 10. évfordulóját 2015. március 18-án, a Parlamentben ünnepelte: