Tradíciók és innovációk

Tradíciók és innovációk

2019.07.01-2019.12.31.

Megvalósult tevékenységeink:

  1. Elkészült a 2020-as naptár, megtartottuk a bemutatóját  Galéria 
  2. Adventi koszorúkat elvittük szülőföldünk központjaiba  Galéria1  Galéria2 
  3. Tematikus előadások - rendhagyó történelemórák 2 előadása (további 2 előadás 2020. tavaszán)
     Galéria1  Galéria2 
  4. Kvízjáték fordulói szeptember-december  Galéria 

Júliusban megkezdődött a célcsoport bevonásának előkészítése, kapcsolatfelvétel a partnerekkel, majd a programok konkrét szervezése is. A nyáron a legfőbb feladatunk a szeptember 27-29-re tervezett konferencia szervezése volt, melyet meg is kezdtünk. Azonban a támogatási okirat kibocsátására csak 09.05-én került sor, ezért a konzorcium tagjai augusztusban a rendezvény időpontjának elhalasztása mellett döntöttek, mivel a megrendezése pénzigényes feladat. A rendezvény új, tervezett időpontja: 2020. február 21 - 23. A Konferencia megrendezését tovább nehezíti, hogy a projektben igényelt előleg, melyről 2019.10.24-én és 2019.10.28-án megérkezett az EPTK felületére az elfogadásról szóló értesítés, még nem került folyósításra a mai napig.

A tervezett 7 programokból 4 indult el, ebből 2 le is zárult, 2 folyamatban van (rendhagyó történelem órák 2/4 előadás, valamint a kvízjáték sorozata), áprilisig, ill. májusig tart, 3 program (kultúrák napja, konferencia, gyalogtúra) pedig 2020 tavaszán fog megvalósulni.

A projektbe bevont résztvevők száma ebben a periódusban 289 fő. Az ismétlődő résztvevőket levonva: 272 fő. Ez a létszám a teljes projektidőtartam alatt bevonandó 730 fő 37,26 %-ának felel meg. A célcsoport bevonása eddig várakozáson felül jól sikerült, minden rendezvényünkön a soproni diákság, a fiatalok magas létszámban képviseltették magunkat.

Részletesen:

2020-as naptár megjelentése és kiadványbemutató rendezvény

2019. december 5.  Galéria 
Helyszín: Perkovátz-Ház, Daruka terem

Az egyesület több mint egy évtizeden át adta ki és juttatta el ingyen a diákoknak az "Újra együtt! Wieder zusammen! Ponovo zajedno! című naptárát. Ezt a hagyományt elevenítettük fel és egyben modernizáltuk is. 2019-ben a nemrég elhunyt Dr. Kubinszky Mihály professzorra, Sopron város díszpolgárára emlékeztünk. Az általa szerkesztett első kiadványunk reprint kiadását 200 példányban megjelentettük, és online változatban is elérhetővé tettük az egyesület honlapján: https://www.perkovatz.hu/naptar2020/naptar.html Az elkészült naptár bemutatására ünnepség keretében került sor, ahol Perkovátz Tamás, az egyesület elnöke mutatta be a naptárt, és Sopron vármegye történetét az érdeklődők számára. A bemutató után alkalom nyílt további beszélgetésre kellemes italok és sütemények mellett.

Adventi koszorúk szülőföldünk központjaiba

2019. november 29-30.
Helyszínek:
1. nap: Ruszt, Kismarton, Nagymarton, Felsőpulya, Csepreg  Galéria 
2. nap: Fertőszentmiklós, Fertőd, Kapuvár, Csorna, Beled  Galéria 

A soproni civil szervezetek a diákság képviselőivel együtt egy-egy adventi koszorú képében elvitték a város ünnepváró jókívánságait szülőföldünk központjaiba az egykor volt Sopron vármegye területén. A program célja a határon innen és a határon túli közösség szellemi és gazdasági kapcsolatainak megerősítése, - mely az évről-évre ismétlődő látogatásokkal mind valóságosabbá válik.

A Mikó-Busz Kft kényelmes autóbuszán mindkét nap elutazott a delegáció az egyes városokba. Barcza Attila országgyűlési képviselő, és Dr. Farkas Ciprián SMJV polgármestere is részt vett a látogatásokon. Útközben Perkovátz Tamás tartott rögtönzött történelemórát szülőföldünk ezen részének történelméből.

Delegációnkat mindenhol nagy szeretettel fogadták, a fiatalok találkozhattak a határon túlélő magyar és/vagy német anyanyelvű diáktársaikkal, új barátságok köttettek.

Tematikus előadások 4 részben - Rendhagyó történelemórák -
Eddig 2 előadás valósult meg
2019. november 28.
2019. december 11.
Helyszín: Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ, Petőfi terem

A novembertől áprilisig tartó, kéthavi rendszerességgel jelentkező rendhagyó történelemórák előadássorozata helytörténészek, kutatók előadásain keresztül igyekszik képet adni az elmúlt évtizedek, évszázadok jelentős soproni eseményeiről, neves személyiségeiről, korabeli fotók, filmfelvételek segítségével.

1. A Páneurópai Piknik és a határnyitás története Galéria 
Előadó: Nagy László a Páneurópai Piknik egykori résztvevője
Az 1989. augusztus 19-ei események Sopronban az egykori résztvevő, szervező előadásában.
„Amikor az ember, mint kis pont, történelmet ír, nem is fogja fel tettének jelentőségét. Jóval később döbben csak rá, hogy történelmi pillanatoknak volt részese. Hálát adok a sorsnak, hogy ott lehettem azon a napon. Boldog vagyok, mert lesz mit mesélnem az unokáimnak”
A Páneurópai Piknik története az ötlettől a megvalósulásig igen tanulságos.
Valójában akkor lehet az összefüggéseket, az eseményeket és következményeik súlyát megérteni, ha felidézzük a kort, az akkori politikai összefüggésrendszert, mely lassan már sokak számára feledésbe merül. Érdemes a vasfüggöny megszűnésének történetét is röviden érinteni.

2. A vértelen forradalom - Az 1956-os események Sopronban Galéria 
Előadó: Dr. ifj. Sarkady Sándor tudományos kutató, történész
Az előadónak két kötete is megjelent a témában, “Sopron és az egyetemi karok vértelen forradalma (1956)” és “A határ két oldalán” címmel. A forradalom szellemiségét méltatva azokra a napokra emlékezünk, amikor a soproni egyetemi ifjúság, az értelmiség és a munkások világtörténelmet írtak. Az 1956-os soproni eseményeket az teszi jelentőssé, hogy városunkban vértelen maradt a forradalom, valamint az, hogy az egyetem hallgatói vért, vérplazmát, kötszereket, gyógyszereket és élelmiszereket szállítottak a vérző fővárosba - így segítve a budapestieket.

Kvízjáték fordulói Galéria 
2019. szeptember 10., 24.
2019. október 8., 22.
2019. november 12., 26.
2019. december 10.
Helyszín: Perkovátz-Ház, Daruka terem
A Perkovátz Ház Baráti Körének kvízjátéka, egy évente 17-18 fordulóból álló műveltségi vetélkedő, amely fordulónként 50 kérdést tartalmaz. A vetélkedőn 4-12 fős csapatok vettek részt, ahol történelmi, zenei, irodalmi, képzőművészeti kérdésekre keresték a választ. A feltett kérdések legalább 50%-a helyi vonatkozású.
(A létszámokat összefoglaló táblázatban a min. 120 fő/alkalom adatot adtuk meg, mert az év során ez a létszám ismétlődik alkalomról alkalomra.)
Online kvízjátékunk is elindult:  https://www.perkovatz.hu/kviz/felhivas.html